Sok z kiszonek – zdrowie w butelce

Sok z kiszonek – zdrowie w butelce

Sprawdź, gdzie kupić kiszony sok z buraka, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Od wieków w polskiej tradycyjnej kuchni używa się kiszonek. W ostatnich latach jednakże raz za razem wspomina się także ogromne zalety prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który dzisiaj często spotykany jest na półkach marketów w alejkach z przetworami.

Sok z kapusty kiszonej – ogromne ilości żelaza i witamin

Prawdopodobnie każdy z nas w dzieciństwie pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie na własną rękę przyrządzały kiszoną kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu całej kapusty raz za razem podawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, objaśniając, że napój jest kwaśny, jednakże nadzwyczaj zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to kapitalne źródło witamin! Ma on w składzie bardzo duże ilości witaminy PP, C, A oraz E, a także przeróżne minerały, jak m.in. żelazo, wapń i potas. Wielu ludzi może mieć trudności z przywyknięciem do cierpkiego posmaku tego soku, lecz warto spożywać go regularnie, ponieważ działa on bakterio- i grzybobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, a więc może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się również osobom, chorym na anemię. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego soku nie wolno nadużywać – zaleca się spożycie maksymalnie 1 szklankę soku na dzień.

Plusy soku z kiszonego buraka

Kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od lat do gotowania, a który spożywamy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Zawiera on wiele witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: podnosi koncentrację, dobrze wpływa na przemianę materii, a równocześnie obniża ciśnienie. Choć buraki charakteryzują się dużą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednak jego konsumpcji przez osoby cierpiące na schorzenia nerek albo reumatyzm, a także kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży.

Jeżeli nie masz możliwości, by przyrządzać soki z kiszonych warzyw na własną rękę, możesz kupić je w ulubionym sklepie albo założyć na nie zamówienie online w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, iż tego typu soki powinno się składować w niewysokich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]