Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

Zobacz, gdzie kupić różową sól himalajską.

Substancją potrzebną do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie cechy posiada sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Czemu powinno się stosować je do przygotowywania żywności?

Sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak potraw. Pomimo, iż nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze zdrowie, to jej rozsądne porcje (w granicach 6 g dziennie) są konieczne dla poprawnego działania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i utrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż liczących blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, między innymi potas, cynk czy żelazo, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale uwydatnia smak dań i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło żelaza, potasu i wapnia

Sól kłodawska z kolei to produkt o wysokim stopniu czystości – zawiera 97% NaCl i jest świetnym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem cynku, wapnia czy magnezu, a więc pierwiastków niezbędnych do zachowania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , tym samym nie zatraca swoich cech i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]