Jeśli chcesz kupić barszcz czerwony z koncentratu w butelce, zobacz tu.
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie tylko świąteczna, którą spożywamy zazwyczaj podczas Wigilii lub hucznych rodzinnych zabaw. W rodzinach, w których tradycja podawania dwudaniowych obiadów nadal się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach nie tylko w formie zupy, lecz też jako dodatek do innych posiłków.
Barszcz czerwony to danie wszechstronne
Zdaje się, iż barszcz czerwony to łatwa do przygotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest dość pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego nieco słodki, a przy tym kwaśny aromat sprawia, iż znakomicie współdziała on z bardzo różnorodnymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy preferują w nim ziemniaki, kawałki kiełbasy i jajo na twardo, pozostali wrzucają weń pierogi z grzybami, kapustą lub mięsem. Barszcz czerwony to klasyczna potrawa obiadowa, lecz także wyśmienita przekąska lub kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy cudownie pasuje do chrupiącego krokiecika z pieczarkami czy bułki drożdżowej z kapuścianym farszem.
Trzeba zaakcentować, iż barszcz czerwony, jeżeli nie jest zabielony śmietaną, jest zupą o niskiej kaloryczności. Danie to uznawane jest za zdrowe, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, a także wiele żelaza, toteż rekomenduje się je anemikom. Tymczasem ze względu na to, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym z reguły spożywa się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony jest najlepszy na bazie zakwasu z kwaszonych buraków!
Nie powstał jeden przepis na barszcz czerwony – każdy kucharz wykorzystuje własne ulubione dodatki i na różny sposób przyprawia to danie. Jedni uwielbiają pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu, inni dosypują do niego łyżeczkę cukru, aby wydobyć naturalny słodkawy smak buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, gdy przygotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma mocniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyrazisty czerwony kolor, a jednocześnie zawiera więcej niezbędnych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kiszonych można rzecz jasna przyrządzać samemu, lecz okres fermentacji – zależnie od panujących w domu warunków – trwa mniej więcej tydzień. Jeżeli jednak raptem dopadnie cię ochota na to danie, w żadnym razie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub przez internet.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]