Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Chcesz zamówić zdrowe kiszonki? Powinieneś odwiedzić tę stronę.

Warzywa kiszone są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że wydaje nam się, iż jest to przede wszystkim słowiański rarytas, z rzadka przyrządzany w pozostałych krajach świata. Lecz domowe kiszonki lubiane są nie tylko w całej Europie, ale także w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.

Z jakiego powodu kwaszonki są popularne?

Badacze historii potwierdzili, iż proces zabezpieczenia pokarmów poprzez ich przechowywanie w zlewie z octu, w solance albo w soli, znany jest ludzkości od ponad czterech tysiącleci. Proces ten prawdopodobnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z rejonu dawnej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, gdyż niskie pH zawiesiny, w której jest ono zanurzone, hamuje rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilkaset lat temu była to optymalna metoda, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia warzyw, ryb oraz mięsa niekiedy o kilka miesięcy. Stąd też pojawiła się tradycja szykowania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o miesiącach zimowych. Kwaszonki od zawsze znane są z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście potwierdziło się w badaniach. Cechują się one m.in. sporą zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały na pokładzie kwaszonki, rzadziej chorowali na cyngę. Co ciekawe, w naszym języku kwaszonki z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt np z owoców dyni i bobiku.

W innych rejonach świata kwaszonki smakują odmiennie

Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni de facto w większości rejonów świata, także w USA oraz w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie jest zbytnio popularna. Jednak pickle są tam chyba najbardziej lubianym dodatkiem do hot-dogów, hamburgerów i kanapek. W Polsce oprócz ogórka, równie popularne są kwaszone buraczki i kapusta, z których korzysta się do przygotowania zup oraz surówek. Lecz nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. główki czosnku, bakłażany, a także owoce (przykładowo truskawki), a niekiedy nawet jaja.

Solanka i ocet zmieniają teksturę oraz smak warzyw, dodając im kwasowości i chrupkości. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, z biegiem lat stały się bazą albo znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby przepisów narodowych. Trzeba wiedzieć, iż smak kiszonych przetworów różnić się w oddalonych od siebie krajach świata, bo jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które stosuje się w procesie kwaszenia. Z tej przyczyny ogórek przygotowany wedle standardowego polskiego przepisu, nie będzie smakował podobnie jak ten wyprodukowany np. w Indiach.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]