Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?

Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?

Jeśli potrzebujesz kiszonych ogórków, skieruj się na ten adres.

Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej lub jako surówka do drugiego dania – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, gdyż kiszonki są zarówno smakowite, jak i zdrowe.

Jak urozmaicić walory smakowe ogórków kwaszonych

Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest nadzwyczaj proste. Wykorzystuje się do tego drewniane beczułki bądź pojemne gliniane garnki, w których surowe ogórki zalewa się wodą z solą, a następnie pozostawia się pojemnik na nie mniej niż czternaście dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Miłośnicy mało kwaśnych kiszonek mogą zjeść kwaszonkę już po kilku dniach – ogórki tego rodzaju zwiemy „małosolnymi”. W najpopularniejszym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się koper i ząbki czosnku, lecz smak kwaszonych ogórków można podkręcić także innymi przyprawami, np. ziarnami gorczycy, liśćmi laurowymi albo kawałkami chrzanu. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, aby osobiście zrobić takie kiszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą bądź spiżarką, w której może gromadzić żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednakże, iż należy odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy kupić je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, tj. w workach z folii czy w kubełkach, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.

Czy powinno się jeść ogórki kwaszone?

Od stuleci powszechnie wiadomo, iż sfermentowane warzywa dobrze oddziaływają na nasz organizm. I to prawda, ponieważ razem z kiszonkami konsumujemy pożyteczne kultury bakterii, które redukują pH jelit i dobrze oddziaływają na ich florę, wspierając tym samym procesy trawienne. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kiszone są niskokaloryczne (to zaledwie 12 kcal w 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminę K1, C i D, witaminy z grupy B, a także mnóstwo składników odżywczych istotnych dla poprawnego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, fosfor i selen. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeśli doceniamy cierpkie smaki, polecamy nie wylewać go po zjedzeniu warzyw. Lepiej wykorzystać go do zupy ogórkowej bądź wypić, bowiem w trakcie kwaszenia witaminy przechodzą częściowo do zalewy. Trzeba jednakże podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się bowiem spora ilość soli.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]