Jeśli chcesz zamówić nugaty, koniecznie sprawdź cafessima.pl.
Wiele osób przywykło do picia kawy na szybko po drodze do pracy albo zamiast śniadania. Nic w tym dziwnego, gdyż napój ten wskutek znajdującej się w niej kofeinie rozbudza i pozwala z pełną siłą stawić czoło naszym obowiązkom. Często ignorujemy to, że kawa połączona z rozmaitymi dodatkami zamienia się w zniewalający deser, przy którym można się wyluzować po wyczerpującym dniu w pracy. Które więc słodycze i ciastka dobrze smakują z kawą?
Dodatki do kawy, które potęgują aromat tego napoju
Do kawy, przede wszystkim jeśli lubimy spożywać ją bez cukru i czarną, świetnie pasują wszystkie słodycze, które balansują jej intensywny smak. To m.in.:
– desery z karmelem, toffi oraz miodem – sezamki, holenderskie stroopwafle lub krówki – te słodycze znakomicie komponują się z popołudniową kawą i interesującą książką;
– nugaty – wyśmienity deser sporządzany z ubitych białek jaj i miodu, które łączy się z prażonymi orzechami (rozdrobnionymi lub w całości), niekiedy z dodatkiem kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny smakołyk, który w Europie spożywa się w czasie świąt Bożego Narodzenia we Włoszech, w Hiszpanii i we Francji. Tam też produkuje się najlepsze słodycze tego rodzaju;
– kruche ciastka – m.in. herbatniki, ciastka owsiane i biszkopty, a więc wszystkie słodkości, które można maczać w ciemnym napoju;
– migdały, orzechy oraz ciastka z ich dodatkiem – czy spałaszujemy do kawy słodkie makaroniki wypiekane z mąki migdałowej, garść orzechów albo smakowite muffinki z ich dodatkiem, na pewno będziemy wniebowzięci tym smakiem. Trzeba jednakże mieć na uwadze, iż orzechy mają w sobie sporo tłuszczy, głównie tych zdrowych, ale i tak lepiej spożywać je z rozwagą;
– czekolada – parę kostek gorzkiej czekolady i kawa to zestawienie, które oczaruje nawet tych najbardziej kapryśnych. Rzecz jasna radzimy wybierać czekoladę najlepszej jakości z jak najwyższą zawartością miazgi kakaowej (co najmniej 70%) oraz z minimalną zawartością tłuszczu i cukru. Najlepsze czekolady rozpoznaje się po charakterystycznym chrupnięciu gdy się ją łamie;
– cynamonowe ciastka – w grę wchodzą szarlotki oraz bułeczki z ciasta drożdżowego posypane cynamonowym cukrem. Ta przyprawa doskonale wzmacnia walory smakowe kawy (można ją dodać też bezpośrednio do napoju, przykładowo posypać nią puszystą piankę naszej mokki).
Siedziba:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa
Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail:
[email protected]