Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały

Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały

Jeśli szukasz barszczu białego, koniecznie sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.

W ostatnich latach z rzadka już jemy obiady z dwóch posiłków. Przez notoryczny braku czasu, a przez to konieczność szybkiego nasycenia się, chętnie omijamy zupy, wybierając potrawy, które uprzednio podawane były zwykle jako to większe danie. Lecz typowo polskie zupy, jak przykładowo żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli samemu gotujemy je już tylko okazjonalnie, to wciąż są one stałą pozycją w ofercie gospód oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są zwyczajowo stawiane na stołach w trakcie spotkań wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.

Żurek a barszcz biały – barszcz biały i żurek – różnica tkwi w zakwasie

Jeśli zapyta się Polaka o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to z miejsca wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Sporo osób wręcz nie wie, iż to dwa odrębne potrawy, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały gotuje się z zakwasu z mąki pszennej, żurek z kolei – z zakwasu na mące żytniej. Ale to nie wszystko, co różni te zupy, jakkolwiek powinno się zdecydowanie zaznaczyć, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem osobistych preferencji oraz wprawy kucharza. Co jednak da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego zazwyczaj dodaje się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go też przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, bo w ramach tej rodziny zup wydziela się 3 rodzaje:
– niezbyt zawiesisty, lekki żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go przeważnie z jajkiem i chlebem;
– kwaskowaty, gęsty żur gotowany najczęściej z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.

Zakwas na żur i barszcz biały? Kupić czy przygotować na własną rękę?

Przyrządzanie zakwasu na wyszczególnione wyżej zupy nie jest skomplikowane, jakkolwiek nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W sieci znaleźć można kilkanaście przepisów na zakwas, które warto wypróbować. Stosując jednakże samodzielnie wykonany zakwas trzeba przewidzieć gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Tym samym, jeśli apetyt np. na żur przyjdzie do was niespodziewanie, polecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez trudu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, dzięki którym przyrządzimy smakowity biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski czy też śląski.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]