Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem

Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem

Chcesz zamówić zdrową żywność ekologiczną? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.

Od dynamicznego rozwoju przemysłu spożywczego, który zaczął się w XX w., artykuły jedzone przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie nasycać różnymi substancjami przedłużającymi ich świeżość. Jednak razem z rosnącą wiedzą nabywców odnośnie tego, co spożywają i jak może to oddziaływać na ich zdrowie, ostatnio coraz częściej szukają oni produktów wyprodukowanych z żywności eko.

Żywność ekologiczna – mniejsza zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów

Żeby jakiś wyrób trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł tytułować się „ekologicznym”, musi spełnić wiele przesłanek. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej sporządzone muszą pozyskać odpowiednie certyfikaty nadawane przez wskazane do tego instytucje. Najważniejszą jednak właściwością spożywczych produktów eko jest to, iż użyte do ich przygotowania owoce i warzywa uprawiano według wszelkich obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie korzystali z syntetycznych pestycydów ani nawozów, które mogłyby niekorzystnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które również szkodzą ekosystemowi. Niektóre wszak nawozy wywołują zasolenie gleby bądź zanieczyszczają wody powierzchniowe, a natryski upraw chemicznymi pestycydami nieraz powodują np. śmierć pożytecznych pszczół. Tymczasem ekologiczna uprawa sprawia, że rośliny posiadają niższą zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, że mniej tych substancji przeniknie do organizmu ich konsumentów.

Jak musi być oznaczona zdrowa żywność ekologiczna?

Żywność eko jest poddawana ciągłej kontroli na każdym etapie produkcji, w tym też podczas przechowywania i przewozu. Co kluczowe, jeżeli przetwór spełnia kryteria, jego wytwórca nie licząc rutynowych informacji m.in. o masie netto, miejscu pochodzenia składników, dacie trwałości, temperaturze składowania oraz wartościach odżywczych, musi dodatkowo obowiązkowo podać numer identyfikacyjny organu kontrolnego dany artykuł oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym jest kształt liścia ułożony z białych gwiazd na zielonym tle. Szukając żywności ekologicznej warto zatem czytać uważnie etykiety produktów, a nabywając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o zdobytych certyfikatach.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]