Szukasz kapusty kiszonej w worku foliowym? Wejdź na https://bit.ly/3nPpIts.
Specyficzny smak kiszonej kapusty jest niezaprzeczalnie częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem szeregu dań i każdy Polak bardzo często kładzie ją na talerzu. I popieramy to, bo kiszona kapusta to bardzo zdrowa żywność.
Kapusta kiszoną – źródło niezbędnych składników odżywczych i witamin
Kapusta kiszona, czy też kwaszona, jako że te dwa przymiotniki stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które powstało w wyniku poszukiwania przez człowieka sposobu na wielomiesięczne składowanie żywności. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobno posiekane główki białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez parę miesięcy. Niegdyś spożywanie kapusty kwaszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych witamin i minerałów, których pozyskanie w zimowe miesiące było znacznie trudniejsze niż dzisiaj. A wypada zaznaczyć, że w kiszonej kapuście jest mnóstwo substancji, które są niezbędne dla właściwego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej m.in. właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się także inne kluczowe dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B9, B5, B1). Co więcej, kapusta kiszona to źródło między innymi fosforu, wapnia oraz probiotyków. Zarazem to pożywienie niskokaloryczne, dlatego poleca się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.
W jakich posiłkach wykorzystuje się kapustę kwaszoną?
Kwaszona kapusta na naszych stołach spotykamy zarówno w dodatkach do dań, jak i jako podstawowy ich element. Nieprzetworzoną przeważnie spożywa się ją jako surówkę z posiekaną cebulką oraz tartą marchwią, która pasuje do dań z ziemniaków oraz ryb, a niekiedy na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To też składnik, który znakomicie komponuje się z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, stąd używa się jej w farszu do łazanek, pierogów czy krokietów. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie istniałyby najsmaczniejsze polskie dania jak góralska kwaśnica, kapuśniak bądź bigos.
Zasadniczo każdy szef kuchni ma własny sposób na kwaszoną kapustę, lecz dzisiaj okazjonalnie przygotowuje się ją w mieszkaniu, bowiem nie ma już potrzeby magazynowania artykułów spożywczych na zimę. Kapustę kwaszoną w niewielkich oraz większych pojemniczkach bez problemu dostać można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją przez internet. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie również kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]