Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to znakomity sposób na pozyskanie przydatnych umiejętności – przyswojenie sobie tajników najrozmaitszych przepisów oraz właściwych technik produkcyjnych lub po prostu opanowanie
Żywność
Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona
Specyficzny smak kiszonej kapusty jest niezaprzeczalnie częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem szeregu dań i każdy Polak bardzo często kładzie ją na talerzu. I
Relaks przy kawie – jakie dodatki i słodycze do niej wybrać?
Wiele osób przywykło do picia kawy na szybko po drodze do pracy albo zamiast śniadania. Nic w tym dziwnego, gdyż napój ten wskutek znajdującej się
Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały
W ostatnich latach z rzadka już jemy obiady z dwóch posiłków. Przez notoryczny braku czasu, a przez to konieczność szybkiego nasycenia się, chętnie omijamy zupy,
Krakowska Piekarnia Pochopień
Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Stworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był wiele razy
Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem
Od dynamicznego rozwoju przemysłu spożywczego, który zaczął się w XX w., artykuły jedzone przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie nasycać różnymi substancjami przedłużającymi ich świeżość.
Sok z kiszonek – zdrowie w butelce
Od wieków w polskiej tradycyjnej kuchni używa się kiszonek. W ostatnich latach jednakże raz za razem wspomina się także ogromne zalety prozdrowotne soków z kwaszonych
Dlaczego obwarzanki krakowskie są tak smaczne?
Mają niepowtarzalny smak, wyglądają naprawdę ciekawie, a nabyć je można wyłącznie w jednym miejscu na świecie. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które
Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?
Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej lub jako surówka do drugiego dania – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I
Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie tylko świąteczna, którą spożywamy zazwyczaj podczas Wigilii lub hucznych rodzinnych zabaw. W rodzinach, w których tradycja podawania