Dlaczego obwarzanki krakowskie są tak smaczne?

Dlaczego obwarzanki krakowskie są tak smaczne?

Jeśli szukasz obwarzanków krakowskich, odwiedź tę stronę.

Mają niepowtarzalny smak, wyglądają naprawdę ciekawie, a nabyć je można wyłącznie w jednym miejscu na świecie. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są symbolem dawnej stolicy Polski oraz najważniejszą tradycją tutejszych piekarzy. Z jakiego powodu cieszą się tak dużym uznaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przyjeżdżający do Krakowa najpierw zamierzają spróbować właśnie tego specjału?

Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę słów

Tradycja wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII stulecia. W kronikach zaś pojawiły się wiek po tym, gdy zauważono, iż przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je tylko w czasie Wielkiego Postu, ale później na stołach pojawiały się też w innych sezonach. W XV stuleciu król Jan Olbracht ustanowił dekret, na mocy którego mogli wytwarzać je wyłącznie rzemieślnicy z Krakowa. Taką samą rzecz zrobiła pięć wieków później Wspólnota Europejska, wpisując je na listę wyrobów tradycyjnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki mają formę pierścienia z łatwo zauważalną spiralną fakturą oraz średnicę w granicach piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od lat wytwarzane są według identycznej receptury. Ich określenie i unikalny aromat są wynikiem gotowania. Po wyjęciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – na przykład solą tudzież makiem – i wkłada do piekarnika.

Siedziba:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]